Kalkulator registracije vozila u Sarajevu

Naš kalkulator registracije osmišljen je kako bi vam olakšao proces registracije vozila u Sarajevu. Ovaj alat vam omogućava da jednostavno izračunate sve troškove registracije – uključujući premiju osiguranja vozila, porez, takse, tehnički pregled i sve ostalo.

Ilustracija zelenog vozila i ženske osobe koja stoji pored vozila. Ilustracija se koristi na web stranici agencije Kalkulator iz Sarajeva - kalkulator registracije.

Najjednostavniji kalkulator registracije – izračunajte troškove u samo 3 koraka

GET STARTED

0$

Hvala vam! Izračun je na putu, uskoro ćemo vas kontaktirati.

Korak1

Polja sa oznakom ( * ) su obavezna.

Odnosi se na vozila sa benzinskim motorom bez katalizatora i lambda sonde (VOZILA BEZ EURO NORME)


Vozilo s više od 5, a maksimalno do 9 sjedišta.Prenosim bonus sa drugog vozila.

VAŽNO: Unesite bonus ili malus sa vaše trenutne police. Kalkulator će, u skladu sa podacima koje ste unijeli, automatski izračunati i dodijeliti novi stepen bonusa ili malusa.

Potvrda novog bonusa/malusa *

Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!


Obavezno označite ovo polje!

Morate odabrati stavku da nastavite

Korak2

Nije obavezno


Ako niste sigurni da li vam je potreban, označite polje. Spisak zemalja za koje je potreban zeleni karton iz BIH će se prikazati.

Albanija (AL), Azerbejdžan (AZ), Bjelorusija (BY), Iran (IR), Sjeverna Makedonija (MK), Maroko (MA), Moldavija (MD), Rusija (RUS), Tunis (TN), Turska (TR) i Ukrajina (UA).

U fazi nakon Brexit-a, zelena karta će do daljnjeg biti potrebna i za ulazak u Ujedinjeno kraljevstvo (UK) i teritorije pod njegovom nadležnošću (npr. Gibraltar).


Ako vam je saobraćajna dozvola popunjena, vrijeme je za novu! Provjerite svoju saobraćajnu 😉

Morate odabrati stavku da nastavite

Uputstva

Produženje registracije

Produženje registracije vozila je godišnji proces koji zahtijeva tri glavna koraka: obnova osiguranja, tehnički pregled i registracija u nadležnom MUP-u. Sve ovo možete obaviti na jednom mjestu, zahvaljujući uslugama koje naša agencija nudi u suradnji s našim partnerom AutocentarBH.

 1. Obnova osiguranja: Prije registracije, zakon nalaže da obnovite osiguranje od automobilske odgovornosti. Imamo dobre vijesti za one koji su bili pažljivi na cesti - ukoliko niste imali šteta prethodne godine, ostvarujete dodatni popust od 10% na premiju osiguranja. Ovaj popust se može povećavati svake godine sve do maksimalnih 50%. Naš agent za osiguranje je na raspolaganju na licu mjesta da vam pomogne obnoviti policu i savjetovati se o dodatnim osiguranjima za vozilo, kao što su zaštita bonusa, osiguranje loma stakla, kasko i slično.

 2. Tehnički pregled: Vožnja vašeg vozila kroz tehnički pregled je sljedeći korak. Naš partner AutocentarBH će ga obaviti za vas.

 3. Plaćanje troškova: Plaćanje svih troškova možete izvršiti gotovinom ili na rate putem kreditnih kartica.

 4. Registracija: Nakon uspješnog tehničkog pregleda i obnove osiguranja, slijedi produženje registracije u MUP-u. Ovaj korak možete obaviti uz pomoć našeg partnera AutocentarBH. Zatražite uslugu na kraju ovog kalkulatora. Kada je registracija gotova, možete sami preuzeti saobraćajnu dozvolu kod našeg partnera, ili možete koristiti našu uslugu dostave na željenu adresu. Ovo je još jedan od benefita koji pružamo našim klijentima, čime vam štedimo vrijeme i novac.

  Ukoliko je rok vaše registracije blizu kraja, čak i do 30 dana prije njenog isteka, ne čekajte zadnji dan. Produžite registraciju već danas bez gubitka dana važenja. Vaš datum isteka registracije će ostati isti i za narednu godinu. Cijeli proces obično traje od jednog do dva dana, ali mi ćemo se pobrinuti da bude što bezbrižniji za vas. Naš cilj je da uštedite vrijeme i novac, i da vam osiguramo najlakši mogući put kroz proces produženja registracije.

Prva registracija

Prva registracija vozila može izgledati kao složen proces, ali uz prave informacije, cijeli proces može postati puno jednostavniji. Evo šta trebate znati:

 1. Kupovina vozila: Pronašli ste savršeno vozilo koje odgovara svim vašim željama? Bilo da ste ga pronašli u auto kući, salonu, kod privatne osobe ili možda putem ličnog uvoza, slijedi sličan proces.

 2. Tehnički pregled: Vaše vozilo mora proći tehnički pregled prije registracije. Prevoz do tehničkog pregleda se obično vrši na probnim tablicama ili uz pomoć šlep službe.

 3. Osiguranje: Pri prvoj registraciji vozila, osiguranje je ključan korak koji ne treba zanemariti. Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći kroz ovaj proces:

  Kada prvi put registrujete vozilo, nužno je ugovoriti novu policu osiguranja. Ako je ovo prvi put da ugovarate policu za novo vozilo, obratite pažnju na to da će vam se prva polica obračunati bez bonusa. To znači da ćete morati platiti 100% iznosa police.

  Međutim, ako trenutno imate vozilo sa aktivnom policom osiguranja koja uključuje bonus, možda ćete moći iskoristiti taj bonus za vaše novo vozilo. Evo kako to može raditi:

  • Odjava trenutnog vozila: Ako planirate prestati koristiti trenutno vozilo, možete ga odjaviti. Nakon odjave, vaša osiguravajuća kuća će vam izdati potvrdu o stečenom bonusu. Važno je napomenuti da ovu potvrdu treba iskoristiti u roku od tri godine, inače gubite pravo na stečeni bonus.

  • Prodaja trenutnog vozila: Ako planirate prodati trenutno vozilo, morat ćete pričekati da novi vlasnik ugovori svoju policu osiguranja i upiše se kao novi vlasnik vozila u Potvrdu o vlasništvu. Tek nakon toga, moći ćete iskoristiti svoj stečeni bonus.

  Ako ste u prošlosti imali vozilo koje ste prodali ili odjavili (iz bilo kojeg razloga), možete iskoristiti stečeni bonus za novu registraciju. Međutim, važno je zapamtiti da potvrda o stečenom bonusu se smije biti starija od tri godine. U suprotnom, nećete moći iskoristiti bonus.

  U svakom slučaju, preporučljivo je da se obratite svojoj osiguravajućoj kući ili stručnjaku za osiguranje ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja. Oni vam mogu pružiti najpreciznije i najaktualnije informacije koje se odnose na vašu specifičnu situaciju.

 4. Registracija: Nakon tehničkog pregleda i osiguranja, došlo je vrijeme za registraciju. Ovaj proces može biti obavljen uz pomoć našeg partnera AutocentarBH. Možete zatražiti ovu uslugu na kraju ovog kalkulatora.

Svaki korisnik je jedinstven, stoga je bitno da se obratite stručnjacima ukoliko imate nejasnoća. Prva registracija je važan korak, pa je bitno da se obavi pravilno.

Sklonite sadržaj uputstva izborom opcije "Odaberite"

Vaš vodič kroz registraciju

Bez obzira na vaše dosadašnje iskustvo s procesom registracije, tu je naš priručnik sa uputstvima kako bi vaša kalkulacija bila što preciznija i jednostavnija. Da biste vidjeli uputstva, jednostavno kliknite na dugme "Prikaži priručnik".


Stepen stečenog bonusa ili malusa

Prilikom popunjavanja ovog polja, molimo vas da označite stepen bonusa ili malusa koji je tačno naveden na vašoj trenutnoj polici osiguranja ili potvrdi. Ovaj podatak je bitan za kalkulator jer na osnovu njega računa vaš novi bonus ili malus, uzimajući u obzir i to da li ste imali šteta.

Ovo polje se automatski pojavljuje ako je odabrano "Produženje registracije". Ako je odabrana "Prva registracija", polje se pojavljuje samo ako potvrdite da posjedujete policu ili potvrdu sa bonusom.

VAŽNA NAPOMENA: Stečeni bonus se može iskoristiti samo za jedno vozilo. Ako planirate kupiti drugo vozilo i zadržati trenutno vozilo sa važećom policom i bonusom, za novo vozilo se mora ugovoriti nova polica osiguranja bez bonusa i popusta. Činjenica da imate policu sa popustom na drugom vozilu ne znači da ćete automatski dobiti isti bonus ili popust za novo vozilo.

Zapamtite, svake godine bez štete ostvarujete jedan stepen niže, što znači dodatnih 10% popusta svake godine, do maksimalnog bonusa od 50%.

ZAŠTITA BONUSA: Sačuvajte svoj stečeni bonus, bez obzira na štetu! Za samo malu dodatnu naknadu, možete zaštititi svoj bonus i uživati u stalnom popustu, bez obzira na eventualne štete. Pitajte nas o ovoj fantastičnoj ponudi!

Imam stečeni bonus

Ako ste odabrali opciju "Prva registracija" i imate bonus sa prethodne police osiguranja, označite ovo polje.

Bonus možete imati u nekoliko situacija: posjedujete drugo vozilo koje je već osigurano i koje planirate prodati, ranije ste prodali vozilo i dobili potvrdu o stečenom bonusu, ili ste naslijedili policu osiguranja. Ukoliko niste sigurni da li imate bonus, slobodno preskočite ovo polje. Na kraju postupka možete zatražiti detaljni izračun i ostaviti poruku ili komentar, a mi ćemo vam pomoći da to utvrdite.

Označavanjem ovog polja, otvara se dodatno polje u kojem ćete odabrati stepen stečenog bonusa. Ovo je važno za izračunavanje popusta na vašu novu polisu osiguranja.

VAŽNA NAPOMENA: Stečeni bonus se može iskoristiti samo za jedno vozilo. Bonus je prenosiv samo u slučaju da trenutno vozilo prodajete ili odjavljujete. Ako planirate zadržati trenutno vozilo sa važećom policom i bonusom, za novo vozilo će se ugovoriti nova polica bez bonusa.

Iz menija odaberite željeno uputstvo koje će vam olakšati popunjavanje obaveznih i neobaveznih polja. Da zatvorite ovaj priručnik sa uputstvima kliknite opet na dugme "Prikaži priručnik".

Snaga u kilovatima (KW)

Podatak se nalazi u saobraćajnoj dozvoli (potvrda o registraciji) pod oznakom (P.2).

Polje "Snaga vozila u kilovatima (KW)" je obavezno za popunjavanje. Ovu informaciju često možete pronaći i na vašoj polici osiguranja. Ukoliko planirate kupiti vozilo, ovaj podatak možete pronaći kod prodavca. Unos ovog podatka je važan za ispravno izračunavanje premije osiguranja.

Kubikaža/Zapremina motora (cmm)

Ovu informaciju možete pronaći u saobraćajnoj dozvoli (potvrda o registraciji) pod oznakom (P.1), a često je dostupna i na polici osiguranja. 

Polje "Kubikaža/Zapremina motora (cmm)" je obavezno za popunjavanje. Ovaj podatak predstavlja zapreminu motora vašeg vozila izraženu u kubnim centimetrima (cmm). Ako planirate da kupite vozilo, ova informacija je obično dostupna kod prodavca.

Godište vozila

Ovu informaciju možete pronaći u saobraćajnoj dozvoli (potvrda o registraciji) pod oznakom (8). 

Polje "Godište vozila" je obavezno za popunjavanje. Ova informacija je također često dostupna na polici osiguranja. Ukoliko planirate kupiti vozilo, ovaj podatak možete dobiti od prodavca.

Vrsta goriva

Podatak o vrsti goriva koja vaše vozilo koristi možete pronaći u saobraćajnoj dozvoli (potvrda o registraciji) pod oznakom (P.3).

Polje "Vrsta goriva" je obavezno za popunjavanje. Možete birati između tri opcije: dizel, benzin i plin. Ukoliko odaberete benzin, pojavljuje se dodatno polje "Katalizator". Ovo polje nije obavezno, ali ukoliko vaše vozilo nema katalizator, možete čekirati ovu opciju. Ovu informaciju možete pronaći u saobraćajnoj dozvoli pod oznakom (12) gdje je upisano DA ili NE na pitanje o postojanju katalizatora. Važno je da ove informacije budu tačne kako bi izračun bio precizan.

Zahtjev za novu saobraćajnu

Polje "Zahtjev za novu saobraćajnu" nije obavezno i pojavljuje se samo u slučaju produženja registracije.

Ukoliko ste iskoristili svih šest predviđenih mjesta za upis u vašoj saobraćajnoj dozvoli, potrebno je da izradite novu. U tom slučaju, označite ovo polje.

Ako niste sigurni koliko prostora je preostalo u vašoj saobraćajnoj dozvoli, preporučujemo da provjerite prije nego što nastavite sa popunjavanjem. Izbor ove opcije će uticati na ukupne troškove, jer će biti potrebno izraditi novu saobraćajnu dozvolu.

Želite li zeleni karton?

Polje "Želite li zeleni karton" nije obavezno.

Zeleni karton je međunarodna potvrda o osiguranju koja dokazuje da je vaše vozilo osigurano, u skladu sa zakonima zemlje u koju putujete. Ukoliko planirate da putujete van granica svoje zemlje automobilom, moguće je da će vam trebati zeleni karton.

Ukoliko niste sigurni da li će vam zeleni karton biti potreban, možete označiti ovo polje. Nakon toga, otvorit će se spisak država za koje je zeleni karton obavezan. Ako shvatite da vam zeleni karton ipak nije potreban, jednostavno možete odčekirati ovo polje.

Više od 5 sjedišta?

Ova informacija se nalazi u saobraćajnoj dozvoli pod oznakom (7) i označena je slovima "AF - višenamjensko vozilo".

Polje "Više od 5 sjedišta?" nije obavezno. Ako vaše vozilo ima više od pet sjedišta, uključujući mjesto vozača, trebali biste označiti ovo polje. Ovo uključuje situacije kao što su vozila sa 5+2 sjedišta, kombi vozila sa 8 sjedišta plus 1 za vozača, itd. Napominjemo da je maksimalan broj sjedišta, uključujući vozača, 9.

Važno je da znate da broj sjedišta utiče na cijenu osiguranja. Ako vaše vozilo ima više od 5 sjedišta, premija osiguranja će biti veća za 10%. To znači da će cijena vašeg osiguranja biti veća ukoliko označite ovo polje.

Ako u vašoj saobraćajnoj dozvoli pod oznakom (7) stoje oznake AA - limuzina, AB - limuzina sa zakošenim zadnjim vratima, AC - karavan, AD - kupe ili AE - kabriolet, nema potrebe za bilo kakvim izmjenama.

Terensko vozilo?

Ova informacija se nalazi u saobraćajnoj dozvoli pod oznakom (7) i označena je slovom "G -terensko".

Polje "Terensko vozilo?" nije obavezno. Ukoliko je vaše vozilo terensko, trebali biste označiti ovo polje. 

Ako u vašoj saobraćajnoj dozvoli pod oznakom (7) stoje oznake AA - limuzina, AB - limuzina sa zakošenim zadnjim vratima, AC - karavan, AD - kupe ili AE - kabriolet, nema potrebe za bilo kakvim izmjenama.

Potvrdite Vaš novi bonus/malus:

Ovo polje prikazuje novi bonus/malus na osnovu informacija koje ste unijeli u prethodnim koracima. To uključuje faktore kao što su snaga vašeg vozila (u kW), trenutni bonus ili malus na postojećoj polici, kao i to da li ste čekirali polje "Imam jednu ili više šteta".

Važno je da imate na umu da se ovo polje pojavljuje samo ako odaberete opciju za produženje registracije, a da je njegovo čekiranje obavezno za nastavak procesa.

Na primjer, ukoliko trenutno posjedujete policu koja ističe u narednih mjesec dana, a na njoj imate bonus od 20% (P4.), postoje dva moguća scenarija:

 1. Ukoliko niste čekirali polje "Imam jednu ili više šteta", imate pravo na dodatni stepen bonusa, što znači da bi vaš novi bonus bio 30% (P3.).

 2. S druge strane, ukoliko ste čekirali to polje, to bi vas pomaklo za tri stupnja niže, što znači da bi vam bio dodijeljen malus od 10% (P7.).

Pod ovim poljem, pojavit će se i tekst "Obavezno označi ovo polje!", koji je tu da vas podsjeti da ne zaboravite čekirati ovo polje prije nego što nastavite.

Imam jednu ili više šteta

Ovo polje je namijenjeno korisnicima koji su imali jednu ili više štetnih događaja po prethodnoj polici osiguranja. Čekiranjem ovog polja, korisniku se stepen bonusa automatski pomjera za tri premijska stupnja niže, što se naziva "malus". Malus je obavezno povećanje osnovne premije za narednu policu osiguranja, ukoliko je korisnik prouzrokovao štetu ili više njih.

Mjerodavno razdoblje promatranja (MRP) je prethodna kalendarska godina. Primjenjuje se na osiguranja koja počinju od 1. aprila tekuće godine do 31. marta sljedeće godine. Prijavljena šteta je šteta koju je osiguranje obradilo ili isplatilo. Svaki štetni događaj po jednom osiguranju se računa kao jedna prijavljena šteta.

Važno je napomenuti da se, ukoliko je vozilo bilo osigurano najmanje godinu dana bez prijavljene štete, korisniku za sljedeću godinu osiguranja odobrava jedan premijski stupanj niže. Međutim, za svaku štetu prijavljenu u MRP-u, korisnik se za sljedeću godinu osiguranja pomiče za tri premijska stupnja više.

Predlažemo da ugovorite Zaštitu bonusa!

Morate odabrati stavku da nastavite

Korak3

Informativni izračun cijene za registraciju vozila:

Ukupno

Opis Informacije Količina Cijena
Popust :
Ukupno :

Pitanja o kalkulatoru i procesu registracije vozila

Scroll to Top